De Russische miljardair Roman Abramovitsj heeft via bankrekeningen bij ING Nederland voor ruim 1 miljard euro aan verdachte transacties gedaan.
De onthulling blijkt uit 2.600 gelekte documenten van de Amerikaanse antiwitwascel FinCEN, de zogenoemde FinCel Files.
Deutsche Bank trok aan de bel bij ING. De Duitse bank vermoedde dat het geld is rondgepompt om de herkomst te verhullen.
Volgens ING zijn de transacties niet verdacht. Een woordvoerder van Abramovitsj zegt dat de miljardair de wet niet heeft overtreden.
De Russische oliemiljardair Roman Abramovitsj heeft via bankrekeningen bij ING Nederland voor 1,3 miljard euro aan transacties gedaan die door Deutsche Bank als verdacht werden gezien.
Dat melden journalisten van Investico, Trouw en het Financieele Dagblad.
Het is onderdeel van de onthullingen over de FinCEN Files: 2.600 documenten die gelekt werden aan de nieuwssite Buzzfeed, die ze weer deelde met journalistenplatform ICIJ.
Deutsche Bank trekt aan de bel
Abramovitsj, eigenaar van voetbalclub Chelsea, stuurde het geld in 2016 van Cyprus via ING Amsterdam naar de Britse Maagdeneilanden.
Deutsche Bank, die een deel van de dollartransacties afhandelt voor ING, trok aan de bel. De antwitwasafdeling van de Duitse bank vond de transacties verdacht.
Deutsche Bank vermoedde dat het ging om ‘round-tripping’, waarbij geld langs verschillende bedrijven, banken en landen gaat zonder duidelijk economisch doel. Zulke transacties kunnen worden gebruikt om de oorsprong van het geld te verhullen.
ING vindt de transacties niet verdacht
Deutsche Bank maakte al in 2013 voor het eerst melding van verdachte betalingen van Abramovitsj via ING. In de jaren erna blijft de Duitse bank waarschuwen voor schimmige transacties, net als diverse Amerikaanse banken.
ING vindt de transacties niet verdacht, blijkt uit documenten in de FinCEN Files. Abramovitsj mag gewoon blijven bankieren bij de ‘oranje’ bank.
Een woordvoerder van Abramovitsj zegt tegen de journalisten van Investico, Trouw en het FD dat de betalingen onderdeel waren van een herstructurering van zijn bedrijven en dat ze onderworpen waren aan uitgebreide controles.
“De financiële zaken van Abramovitsj voldoen volledig aan de internationale belastingwetten en -regels, iets anders suggereren is onterecht”, aldus de woordvoerder.
Poolse ING-dochter duikt op in de FinCen Files
Afgelopen weekend onthulden Trouw, Investico en het FD dat grootbanken jarenlang niet goed genoeg hebben opgelet om dubieuze geldtransacties en mogelijke witwaspraktijken te onderscheppen. Naar schatting gaat het wereldwijd om zo’n 2.000 miljard dollar aan dubieuze transacties in de periode tussen 2011 en 2017, blijkt uit de FinCen Files.
Ook de Poolse dochter van ING wordt genoemd. Die hielp klanten jarenlang om het geld uit Rusland naar het Westen te sluizen.
Het wegsluizen gebeurde via zogeheten spiegeltransacties, waarbij gelijktijdig in de ene valuta gekocht en in een andere wordt verkocht. Spiegeltransacties zijn niet verboden, maar op de banken die ze faciliteren rusten zware antiwitwasverplichtingen.
ING neemt afscheid van verdachte klanten
Volgens het FD zijn de sleutelspelers in deze kapitaalvlucht “twee obscure Nederlandse vennootschappen” die jarenlang bankierden bij ING Bank Slaski, de Poolse tak van ING. In 2018 werd de klantrelatie met de andere partij, Schildershoven Finance bv, al beëindigd.
ING is bezig afscheid te nemen van het Nederlandse bedrijf Tristane Capital bv dat vooral in 2014 betrokken was bij het wegsluizen van dubieus geld uit Rusland via een Poolse dochter van ING. Bronnen bij ING bevestigen berichtgeving van het FD daarover.
ING werkt sinds 2017 met een programma om witwassen en andere financiële criminaliteit beter te herkennen en te bestrijden. “Dit zijn transacties van de jaren daarvoor”, aldus bronnen bij de bank.